Το είδωλο της ποπ κουλτούρας γράφει ιστορία αλλά μόνο με τους δικούς της όρους
Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι της μόδας το 2023
Εντωμεταξύ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι άνθρωπος της μόδας
Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι της μόδας το 2023
Υπάρχουν δύο συνταρακτικά νέα που προκύπτουν από τις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη για τη χρονιά που φεύγει. Το πρώτο νέο είναι ότι οι μισοί δισεκατομμυριούχοι του 2023 είναι φτωχότεροι σε σχέση με το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Ισραήλ και η παγκόσμια αναταραχή έριξαν τις αξίες των μετοχών, αύξησαν τα επιτόκια κι έφεραν πονοκέφαλο και χασούρα σε 1.320 από 2.640 δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.
Το δεύτερο νέο είναι ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι άνθρωπος της μόδας. Ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, εκτόπισε από την κορυφή τον Έλον Μασκ, ο οποίος με την ακριβή εξαγορά του twitter πρόσφερε στον αντίπαλό του τη νίκη στο πιάτο. Ο Μπερνάρ Αρνό είναι επίσης ο πρώτος Γάλλος ever που κατάφερε να ηγηθεί της λίστας του Forbes, μιας λίστας που βρίθει από Αμερικανούς (735 συγκεκριμένα).
Ας δούμε ποια είναι τα 10 πιο ευκατάστατα πρόσωπα της μόδας για το 2023 και ας αναλύσουμε το Πόθεν Έσχες τους, αλλά χωρίς το Πόθεν.
01. Μπερνάρ Αρνό
Ο Αρνό μπήκε στη μόδα το 1984 όταν αγόρασε τον Christian Dior. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), πράγμα που σημαίνει πως του ανήκουν 75 brand μόδας και καλλυντικών, μεταξύ των οποίων οι Louis Vuitton, Tiffany & Co και Sephora. Μέσω άλλων εταιρειών του έχει μετοχές στο Netflix και το TikTok. Είναι 75 χρονών, παντρεμένος με την πιανίστρια Ελέν Αρνό. Έχει πέντε παιδιά. Όλα εργάζονται στη LVMH.
02. Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς
Βρίσκεται στη θέση 11 της γενικής λίστα των δισεκατομμυριούχων. Από το 2018, όταν πέθανε η μητέρα της Λίλιαν, η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου είναι η κυρία L’Oreal. Η Φρανσουάζ είναι 68 ετών. Από το 1997 βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της L’Oreal κατέχοντας το 33% των μετοχών. Στον ελεύθερό της χρόνο παίζει πιάνο και γράφει βιβλία για το ελληνικό δωδεκάθεο και τη Βίβλο. Είναι επίσης πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειάς της, το οποίο χρηματοδοτεί επιστημονικά και καλλιτεχνικά πρότζεκτ, ενώ δώρισε και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή της Παναγιάς των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019.
03. Αμάνθιο Ορτέγκα
Ετών 87, στη θέση Νο13 του παγκόσμιου πλούτου. Κορυφή στο λιανεμπόριο ρούχων, ιδιοκτήτης της Inditex, μιας από τις πρώτες εταιρείες γρήγορης μόδας. Την ίδρυσε με την πρώτη του γυναίκα, Ροζαλία Μέρα, το 1975. Του ανήκουν τα Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Berska και 7.500 καταστήματα στον κόσμο. Πρόεδρος της εταιρείας από το 2022 είναι η κόρη του, Μάρτα Ορτέγκα Πέρεθ. Ο ίδιος λέει: «Στον δρόμο, οι μόνοι που θέλω να με αναγνωρίζουν είναι η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνεργάτες μου». Έχει «χόμπι» του να αγοράζει ακίνητα σε όλον τον κόσμο. Διαθέτει σπίτια σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Σικάγο, Μαϊάμι και Νέα Υόρκη.
04. Τζιμ, Ρομπ και Άλις Γουόλτον
Παιδιά και κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον, στις θέσεις 19, 20 και 21 της λίστας του Forbes. Βασικά τα δύο αγόρια έχουν παραχωρήσει τα αξιώματα στους επιγόνους τους, ενώ και η Άλις ασχολείται με τις καλές τέχνες και ελάχιστα με την επιχείρηση.
05. Φιλ Νάιτ
Ιδρυτής της Nike, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου το 2016 μετά από 52 χρόνια. Όταν ήταν νέος, ο Νάιτ έκανε στίβο στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Το 1964 μαζί με τον προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν έβαλαν από 500 δολάρια ο καθένας και έφτιαξαν τα Nike, που τότε ονομάζονταν Blue Ribbon Sports. Φιλοσοφημένος και με χρόνια πείρας στις πλάτες του, συμβουλεύει: «Είναι δύσκολα εκεί έξω. Λάβε όση βοήθεια μπορείς. Το να παίρνεις βοήθεια είναι κομμάτι της έρευνας για τη σοφία, που διαρκεί μια ζωή». 25ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.
06. Φρανσουά Πινό
Στη θέση Νο 28 και σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό είναι CEO της εταιρείας Kering, στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι οίκοι Gucci, Saint Laurent και Alexander McQueen. Επίσης, η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτρια του οίκου δημοπρασιών Christie’s. Ο Πινό ίδρυσε την Kering το 1963 ως εταιρεία εμπορίας ξύλου και δομικών υλικών. Το 1999, άλλαξε την κατεύθυνση της επιχείρησής του προς τα είδη πολυτελείας όταν αγόρασε ένα μερίδιο του ομίλου Gucci. Σήμερα την Kering κουμαντάρει ο γιος του Φρανσουά Ανρί.
07. Ταντάσι Γιανάι
Ιάπωνας ιδρυτής της εταιρείας Fast Retailing, «μαμάς» των Uniqlo, Theory, Helmut Lang, J Brand και GU, με έδρα το Τόκιο. Η Uniqlo έχει περισσότερα από 2.400 καταστήματα σε 25 χώρες, ενώ ο Γιανάι έχει μια υπέρμετρη (;) φιλοδοξία: να ξεπεράσει σε τζίρο τις H&M και Inditex (μητρική των Zara, Pull & Bear, Berska - βλέπε Νο3).
08. Αλέν και Ζεράρ Βερτχαϊμέρ
Ο 73χρονος Αλέν Βερτχαϊμέρ είναι ο αρχηγός της Chanel. Μοιράζεται την επιχείρηση και την 41η θέση στη λίστα του Forbes με τον αδελφό του Ζεράρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το τμήμα των ρολογιών. Ο παππούς τους, Πιερ, ίδρυσε μαζί με την Γκαμπριέλ (Κοκό) Σανέλ το brand.
09. Λεονάρ Λοντέρ, Estée Lauder
Ο 89χρονος σήμερα Λεονάρ Λοντέρ έτρεχε τον οικογενειακό γίγαντα καλλυντικών Estée Lauder για τρεις δεκαετίες. Μεγαλύτερος γιος μιας διάσημης μακιγιέρ, ο Λοντέρ μπήκε στην επιχείρηση το 1958. Έφτιαξε το πρώτο ερευνητικό εργαστήριο και ανέπτυξε μάρκες όπως οι MAC, Bobbi Brown και Aveda στα μέσα των 90s. Είναι επίτιμος CEO της εταιρείας από το 1999. Μαζί με τον αδελφό του Ρόναλντ ηγούνται του ιδρύματος Alzheimer's Drug Discovery Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί έρευνες για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.
10. Στέφαν Πέρσον
Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σουηδίας και κάτοχος του 36% της H&M. Στη γενική κατάταξη των πλουσίων φιγουράρει στην 104η θέση. Τον Μάιο του 2020 παραχώρησε το ποσοστό του στην H&M (εκ του Hennes & Mauritz) στον γιο του, Καρλ-Γιόχαν. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η H&M δημιουργήθηκε το 1947 από τον πατέρα του Πέρσον, Έρλινγκ, ενώ και τα τρία του παιδιά είναι δισεκατομμυριούχοι.