Ellie Goldstein, Sofia Jurai, Beth Matthews
© Instagram/ @elliejg16_zebedeemodel, @sofiajirau, @bethmatthews_zebedee
Fashion

Σύνδρομο Down και μόντελινγκ: Το πραγματικό inclusivity της μόδας

Μοντέλα με σύνδρομo Down συμμετέχουν σε καμπάνιες, fashion shows και εξώφυλλα περιοδικών

10 μοντέλα με σύνδρομο Down

90,60,90. Αυστηρά με μεζούρα. Οι διαστάσεις που έπρεπε να έχει ένα μοντέλο των 90ς και των early 00ς- εκτός από τα πατημένα 1,80μ. Μία τριπλέτα που στο άκουσμα της και μόνο προκαλεί άγχος. Γιατί ενώ οι οίκοι απευθύνονταν και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες (δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο «κανονικές- φυσιολογικές», γιατί και η Heidi Klum κανονική είναι, εφόσον υπάρχει), διαφημίζονταν από γυναίκες με πολύ συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς;

10 μοντέλα με σύνδρομο Down, που σπάνε το γυάλινο ταβάνι της βιομηχανίας ομορφιάς 

Φαίνεται πως αυτή την απορία, μαζί με εμένα, είχε σύσσωμη η βιομηχανία της μόδας και της διαφήμισης με αποτέλεσμα να σηκωθεί ένα τεράστιο κύμα αλλαγών που παρέσυρε όλα τα κλισέ και «έβγαλε στην παραλία (όπου παραλία= πασαρέλα) κάθε beach body». Το 2014, η Winnie Harlow, που γεννήθηκε με λεύκη, κατέλαβε την έκτη θέση στον 21ο κύκλο του America's Next Top Model. Μέσα σε ένα χρόνο, έγινε το πιο διάσημο μοντέλο με δερματική πάθηση στον κόσμο. Δίπλα της στέκονται δημοφιλή μοντέλα, όπως ήταν ο skinny και γεμάτος τατουάζ, Rick Genest, η καλλονή plus-size, Ashley Graham και ο Shaun Ross, το πρώτο αλμπίνο αρσενικό supermodel της μόδας. Αλλά αυτό που πραγματικά ιντριγκάρει είναι η πρόσφατη παρουσία των μοντέλων με σύνδρομο Down. Μπορούμε να πούμε πλέον δειλά-δειλά ότι η συμπερίληψη γίνεται πράξη και δεν αποτελεί μόνο μια «μοδάτη» λέξη των καιρών μας.

Beth Mathews

«Θέλω να αλλάξω το πρόσωπο της μόδας», δηλώνει η Beth Matthews, μοντέλο με σύνδρομο Down από το Swansea. H 23χρονη συμμετείχε πριν λίγες ημέρες στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου για την εταιρία Goose island, ενώ έχει προσκαλεστεί στους VIP σε κάποιο άλλο show. Η Beth εμπνεύστηκε όταν είδε τη δουλειά της Ellie Goldstein, ένα πολύ διάσημο μοντέλο με σύνδρομο Down. Έχει ποζάρει για εκδόσεις όπως το Cosmopolitan ενώ προσκλήθηκε να περπατήσει στο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και όπως δηλώνει θέλει να αλλάξει τον κόσμο της μόδας. Είναι μέλος του συμπεριληπτικού πρακτορείου μοντέλων ZEBEDEE.

Madeline Stuart

Η Madeline έγινε παγκόσμιο φαινόμενο και σήμερα είναι ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα με σύνδρομο Down. Ο δρόμος της προς τη φήμη ξεκίνησε όταν η μητέρα της μοιράστηκε μια φωτογραφία από το πώς η Madeline έχασε 20 κιλά για να γίνει πιο υγιής και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Έχει γίνει μοντέλο στα πιο διάσημα περιοδικά και έχει κάνει cat walk σε όλο τον κόσμο, σπάζοντας τα στερεότυπα για τα άτομα με σύνδρομο Down.

Ellie Goldstein

Η Ellie ασχολείται με το μόντελινγκ από τα 15 της χρόνια και έχει συνεργαστεί με παγκοσμίου φήμης μάρκες όπως η Gucci και η Nike. Στις μεγαλύτερες επιτυχίες της είναι η ανάδειξή της ως cover girl στην British Vogue και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην καμπάνια της Mattel για την Μπάρμπι με σύνδρομο Down. Με τέτοια αφοσίωση, φαίνεται πως η Ellie θα αλλάξει τη βιομηχανία προς το καλύτερο. Είναι μέλος του συμπεριληπτικού πρακτορείου μοντέλων ZEBEDEE.

Sofía Jirau

Η πορτορικανή Sofía έγινε το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που δούλεψε για τη Victoria's Secret και ταρακούνησε τη βιομηχανία της μόδας. Συνεχίζει δυναμικά το έργο της.

Lauren Hilaire

Η Lauren, η οποία βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 20, έχει ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως βοηθός γραφείου, βοηθός κουζίνας, εργαζόμενη σε νοσοκομείο και μοντέλο, ενώ δίνει επίσης διαλέξεις σχετικά με το πώς να είναι να ζεις με αναπηρία. Στόχος της είναι να παρακινήσει τους ανθρώπους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να μοιραστούν αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς. Και ενώ η καριέρα της ως μοντέλο δεν ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό, έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες της VOGUE και είναι πολλά υποσχόμενη. Είναι μέλος του συμπεριληπτικού πρακτορείου μοντέλων ZEBEDEE.

Chelsea Werner

Η Chelsea έγραψε ότι χαίρεται που σπάει τα εμπόδια που έχει χτίσει η κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία. Ενώ της έλεγαν ότι θα έχει πάντα χαμηλό μυϊκό τόνο, έγινε δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια γυμναστικής. Και το γεγονός ότι συνεργάζεται με πολλές μάρκες, από την H&M μέχρι την Tommy Hilfiger, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.

Mikayla Holmgren

Η Mikayla περιγράφει τον εαυτό της ως άτομο «με ένα μικρό σύνδρομο Down στο πλάι». Δεν αφήνει την κατάστασή της να την εμποδίσει από κάτι. Είναι μοντέλο, η πρώτη διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία Μις ΗΠΑ με αυτή την πάθηση, χορεύτρια και motivational speaker.

Marian Avila

Όλοι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το σύνθημα της ζωής της Marian: «Μπορώ». Έχει ήδη συμμετάσχει σε καμπάνιες για διάσημες εταιρείες όπως η Vogue και η Levi's. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με αποφασιστικότητα όπως η Marian, η κοινωνία μας βρίσκεται σε ασφαλή χέρια.

Georgia Furlan Traebert

Η καριέρα της Georgia ξεκίνησε τυχαία, όταν ο πατέρας της δημοσίευσε μια φωτογραφία της στο διαδίκτυο, η οποία τράβηξε την προσοχή ενός πρακτορείου μοντέλων. Έχει ήδη συμβόλαια με 5 διαφορετικά πρακτορεία. Αναμένουμε τη συνέχεια. 

Jack Brumpton

Η λίστα μας δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ένα αρσενικό μοντέλο. Ο Jack είναι το πρώτο βρετανικό μοντέλο με σύνδρομο Down. Ο ίδιος μοιράστηκε ότι, οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες πρέπει να εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να κάνουν πράγματα που οι άλλοι θεωρούν δεδομένα. Και ενώ ο δρόμος του προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος από ροδοπέταλα, πιστεύουμε ότι αυτός ο νεαρός θα μπορέσει να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice