5 φυτά του χειμώνα και πώς να τα προστατεύσετε από το κρύο
Όταν οι ημέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, κάποια από τα φυτά που έχετε εκτός σπιτιού μπορείτε να τα μεταφέρετε εντός
5 φυτά που μπορούν να ξεχειμωνιάσουν και μέσα στο σπίτι
Όταν οι ημέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, κάποια από τα φυτά που έχετε εκτός σπιτιού μπορείτε να τα μεταφέρετε εντός, βοηθώντας τα με αυτό τον τρόπο να επιβιώσουν τους χειμερινούς μήνες. Όπως υπάρχουν τα αποδημητικά πουλιά που μην αντέχοντας τον κρύο αποφεύγουν το χειμώνα και πετάνε για πιο ζεστές χώρες και κλίματα, έτσι υπάρχουν και εκείνα τα φυτά που η εύθραυστη ζωή τους κρίνεται από την κλίμακα θερμοκρασιών που επινόησε ο Σουηδός αστρονόμος - μαθηματικός Άντερς Κέλσιος.
Πολύ απλά, δηλαδή, από το θερμόμετρο και τους βαθμούς Κελσίου, οι οποίοι όσο πιο χαμηλά πέφτουν, τόσο περισσότερο απειλείται η ύπαρξή τους αφού δεν μπορούν να μεταναστεύσουν. Και μπορεί σαν περήφανοι plant parents να καμαρώνατε μέχρι χθες τα φυτά σας να ανθίζουν και να αναπτύσσονται στο μπαλκόνι, τώρα όμως που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα καλύτερα να τους αλλάξετε σκηνικό, προσφέροντάς τους ένα παρατεταμένο guest star μέσα στο σπίτι, ουσιαστικά ένα προστατευτικό καταφύγιο μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα ξαναβγούν να «διασκεδάσουν» στον ήλιο.
Τα φυτά που μπορούν να ζήσουν και μέσα στο σπίτι τον χειμώνα
Βότανα
Σκεφτείτε όλα αυτά τα χαριτωμένα γλαστράκια με δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, κ.α. που εφοδιάζουν σε καθημερινή βάση τις μαγειρικές σας.
Οδηγίες για καλή συγκατοίκηση: Μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού επιλέγοντας να τα τοποθετήσετε σε σημεία που υπάρχει άφθονο φως αποφεύγοντας ταυτόχρονα εστίες θερμότητας όπως καλοριφέρ ή τζάκι. Σχετικά με το πότισμα, ποτίστε κάθε 3 με 4 ημέρες ή όταν δείτε να έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα.
Καλλωπιστικά φυτά
Φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η μπιγκόνια ή βιγόνια, κ.α. που ανήκουν στην κατηγορία των καλλωπιστικών φυτών, προτιμήστε αρχικά και όταν το θερμόμετρο αρχίζει να πέφτει, να τα μεταφέρετε σε κάποιο υπόστεγο ή κοντά σε τοίχο προκειμένου να τα προστατεύσετε από τον παγωμένο άνεμο. Στη συνέχεια, μην περιμένετε να έρθει το ψύχος, μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού πριν τα φυτά σας μεταμορφωθούν σε σκηνικό για την ταινία «Frozen».
Οδηγίες για καλή συγκατοίκηση: Προκειμένου να διατηρήσετε την υγιή τους ανάπτυξη, τοποθετήστε τις γλάστρες κοντά σε παράθυρα με φως ενώ βεβαιωθείτε ότι στο σημείο υπάρχει καλή ροή αέρα.
Τροπικά φυτά
Αυτού του είδους τα φυτά όπως μπορεί να είναι η φτέρη ή ο ιβίσκος, αγαπούν τη ζέστη, την υγρασία και το έμμεσο ηλιακό φως.
Οδηγίες για καλή συγκατοίκηση: Καλό θα είναι να περιορίσετε το πότισμα καθώς η μεταφορά τους εντός σπιτιού περιορίζει αυτόματα και την ανάγκη τους σε νερό. Για να τα βοηθήσετε μπορείτε να ψεκάζετε κατά διαστήματα τα φύλλα τους, ίσως να εφοδιαστείτε με έναν υγραντήρα, ενώ αν σας το επιτρέπει ο χώρος ή το φυτό σκεφτείτε ότι μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο ακόμα και στο μπάνιο γιατί όπως είπαμε αγαπούν την υγρασία.
Εσπεριδοειδή
Κουμκουάτ, πορτοκαλιές, νερατζιές, λάιμ, μανταρινιές και λεμονιές που έχετε σε γλάστρα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο πάγος μπορούν να παγώσουν και να προκαλέσουν ζημιά σε ολόκληρο το φυτό.
Οδηγίες για καλή συγκατοίκηση: Τα μεγάλα δέντρα σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν εντός σπιτιού, γι’ αυτό προτιμήσετε να τα καλύψετε με κάποιο ειδικό πανί προστασίας από τον παγετό, ή αν δεν έχετε κάτι ανάλογο, με μια παλιά κουβέρτα, αεροπλάστ, ή νάιλον. Ανάλογα πάντως με το υλικό που θα επιλέξετε να τα τυλίξετε, ανοίξτε μερικές τρύπες προκειμένου να κυκλοφορεί ο αέρας και να φεύγει η υγρασία.
Εντός σπιτιού τώρα, μεταφέρετε όσα φυτά είναι ακόμα μικρά και δεν πιάνουν πολύ χώρο. Δημιουργήστε συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στον εξωτερικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φυτά χρειάζονται 8 με 12 ώρες ηλιοφάνειας καθώς επίσης και ένα σχετικά ζεστό δωμάτιο. Ποτίστε όταν θα δείτε ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει, ενώ φροντίστε να ψεκάζετε το φύλλωμα των δέντρων διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την καλή τους υγεία.
Κάκτοι και παχύφυτα
Τα συγκεκριμένα είδη μπορεί να καταφέρνουν να επιβιώνουν κάτω από τους ατελείωτους ήλιους της ερήμου, έχουν όμως και αυτά μια αδυναμία, η οποία δεν είναι άλλη από τον πάγο. Τους χειμερινούς μήνες πολλοί κάκτοι σταματούν να αναπτύσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι φέρνοντας τα φυτά σπίτι, θα τους προσφέρετε ένα μικρό καταφύγιο μέχρι ο καιρός να ξαναζεστάνει.
Οδηγίες για καλή συγκατοίκηση: Τοποθετήστε τα στο σπίτι κατά προτίμηση δίπλα σε παράθυρο με άφθονο φως ενώ υπολογίστε ότι καθώς πατάνε pause στην ανάπτυξή τους το χειμώνα, χρειάζονται πολύ λίγο νερό. Ελέγξτε το χώμα στην γλάστρα και ποτίστε όταν θα έχει στεγνώσει η επιφάνειά του. Το πιο συνηθισμένα πρόβλημα με τα παχύφυτα ειδικά το χειμώνα είναι το υπερβολικό πότισμα. Οι κάκτοι –οι οποίοι ανήκουν και εκείνοι στα παχύφυτα κάτι που σημαίνει ότι αποθηκεύουν νερό στους ιστούς τους - μπορούν ν’ αντέξουν πολύ καλά σε συνθήκες υπερβολικής ξηρασίας όχι όμως και υγρασίας.
6+1 Χρήσιμες συμβουλές
- Μην περιμένετε την ημέρα που θα χιονίσει να κάνετε τη μεταφορά των φυτών μέσα στο σπίτι, καθώς η ξαφνική αλλαγή σκηνικού θα προκαλέσει σοκ στο φυτό. Όταν θα δείτε το θερμόμετρο να πέφτει αναλάβετε δράση.
- Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο που θα τοποθετήσετε τα φυτά στο σπίτι προτιμώντας ένα παράθυρο με άφθονο αλλά έμμεσο φως.
- Ελέγξτε τα φυτά για τυχόν παράσιτα απομακρύνοντας τα και εξασφαλίζοντας έτσι την καλή τους υγεία.
- Ο αέρας στο εσωτερικό το σπιτιού είναι περισσότερο ξηρός από ό,τι έξω. Για εκείνα τα τροπικά φυτά που αγαπούν την υγρασία κατάλληλο σημείο θεωρείται το μπάνιο.
- Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Λιγότερος ήλιος σημαίνει και λιγότερο νερό ενώ φροντίστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση.
- Δώστε χρόνο στα φυτά να προσαρμοστούν στις καινούργιες τους θέσεις. Τοποθετήστε τα σε σημεία με άφθονο φως και αφήστε τα εκεί. Μην τους αλλάζετε συχνά θέση, ειδικά αν τα δείτε «στενοχωρημένα» και διαπιστώσετε ξαφνικές αλλαγές όπως κιτρίνισμα ή πέσιμο των φύλλων. Αυτές, οφείλονται στην ξαφνική αλλαγή σε φως, θερμοκρασία και υγρασία.
Extra tip: Αν χιονίσει, για τα φυτά που θα έχουν μείνει εκτός σπιτιού φροντίστε ν’ απομακρύνετε από πάνω τους το χιόνι και σίγουρα μην τους ρίξετε νερό γιατί μπορεί το νερό να παγώσει και να είναι χειρότερα. Γενικά πάντως το χειμώνα, μπορείτε ν’ απλώσετε γύρω από τα φυτά ένα στρώμα κομπόστ για να κρατήσετε ζεστές τις ρίζες εμπλουτίζοντας παράλληλα το χώμα με θρεπτικά στοιχεία.