Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του βρετανικού θρόνου
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του βρετανικού θρόνου © Photo by Arthur Edwards - WPA Pool/Getty Images/Ideal Image
Celebrities

Ο παράγοντας «Ουίλιαμ» στη διαδοχή του θρόνου

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα γίνει βασιλιάς μετά τον Κάρολο Γ'

62224-137655.jpg
Newsroom |

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Ο γιος του Καρόλου Γ' προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για να γίνει ο επόμενος βασιλιάς στη Βρετανία.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι πλέον διάδοχος του θρόνου στη Βρετανία. Ο πατέρας του, βασιλιάς Κάρολος Γ', περίμενε δεκαετίες για να αλλάξει το... God Save the Queen και πλέον αυτός είναι το Νο1 στο Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν θα περιμένει τόσο πολύ, γι' αυτό και εδώ και αρκετό καιρό έχει αυξήσει τις βασιλικές του υποχρεώσεις.

Το βασιλικό... καλεντάρι γέμισε ακόμα περισσότερο μετά το Megxit και την αφαίρεση των βασιλικών τίτλων από τον θείο του Άντριου λόγω του σκανδάλου Επστάιν.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μεγάλωσε με έντονη τη συναίσθηση των μελλοντικών του υποχρεώσεων, καθώς η περίοδος βασιλείας του πατέρα του, Καρόλου, θα είναι αναπόφευκτα συντομότερη σε σχέση με εκείνη της γιαγιάς του, Ελισάβετ.

Δεν έχει περάσει, εξάλλου, αρκετός καιρός που τέθηκε θέμα στη δημόσια σφαίρα κατά πόσο πρέπει να γίνει «skip» στη γραμμή διαδοχής και να αναλάβει άμεσα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. «Καθώς ο νέος βασιλιάς γερνάει, ο Ουίλιαμ θα έχει πολύ πιο έντονη δημόσια παρουσία προετοιμαζόμενος για τον μετέπειτα ρόλο του ως βασιλιάς» ξεκαθαρίζει ο Ρόμπερτ Χαζέλ, καθηγητής στο University College London. Και εξηγεί σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο Ουίλιαμ θα χρειαστεί να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, επομένως δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο βασιλικών ευθυνών».

Ο 40χρονος Ουίλιαμ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναλαμβάνοντας πολιτικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και ασχολούμενος με τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του, Κέιτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δούκας και η δούκισσα του Κέμπριτζ, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ονομάζεται πλέον δούκας και δούκισσα της Κορνουάλης.

Είναι αμφότεροι ακτιβιστές για την ψυχική υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος επιδεικνύοντας ένα πιο σύγχρονο προφίλ σε σχέση με το κατεστημένο. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα είναι καλή ομάδα και εξαιρετικοί ως βασιλιάς και βασίλισσα» αναφέρει ο βασιλικός συγγραφέας Φιλ Ντάμπιερ.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Γεννημένος για βασιλιάς της Βρετανίας - Ο θάνατος της μητέρας του, Νταϊάνα

Από τότε που γεννήθηκε, στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ προοριζόταν για βασιλιάς.

Ο αδελφός του, Χάρι, γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Και οι δυο τους είχαν την ίδια αντιμετώπιση ως προς την εκπαίδευσή τους: Αρχικά νταντάδες και έπειτα σε οικοτροφείο από την ηλικία των 8 ετών.

Ήταν μόλις 10 ετών όταν χώρισαν οι γονείς του, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιό τους το 1996 και 15 ετών όταν η μητέρα του Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997. Η εικόνα των δύο αγοριών στην κηδεία της μητέρας τους να περπατούν με σκυμμένο το κεφάλι στους δρόμους του Λονδίνου ακολουθώντας το φέρετρό της έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Οι πρίγκιπας Ουίλιαμ και Χάρι με τον πατέρα τους, Κάρολο, στην κηδεία της μητέρας τους, Νταϊάνα
Οι πρίγκιπας Ουίλιαμ και Χάρι με τον πατέρα τους, Κάρολο, στην κηδεία της μητέρας τους, Νταϊάνα © EPA/THOMAS COEX

Τα αδέλφια μιλούσαν πάντα ζεστά για τη μητέρα τους και σε μικρότερη ηλικία ο Ουίλιαμ με τα ξανθά μαλλιά του έμοιαζε εκπληκτικά σε εκείνη.

Ο Ουίλιαμ έχει περιγράψει μια σκηνή με την μητέρα τους να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο την πρώτη ημέρα του σχολείου και να τραγουδάει την επιτυχία της Τίνα Τέρνερ «(Simply) The Best» για να τους φτιάξει την διάθεση.

Την είχε επίσης υπερασπιστεί όταν μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι το BBC την είχε εξαπατήσει για να συμφωνήσει στην τηλεοπτική συνέντευξη-κόλαφο του 1995, κατά την οποία είχε αποκαλύψει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.

Δεν είχε επίσης διστάσει να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του αδελφού του Χάρι για ρατσιστική συμπεριφορά των Ανακτόρων. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ρατσιστική οικογένεια», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Η σχέση του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τη μουσική και το ποδόσφαιρο

Ο Ουίλιαμ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημοσίως στον ισχυρισμό του Χάρι ότι ο αδελφός του και ο πατέρας τους είναι «εγκλωβισμένοι» στις παραδόσεις.

Αλλά είναι σαφές ότι αρέσκεται να εμφανίζεται ως κάποιος που θα διασφαλίσει την μελλοντική επιβίωση της μοναρχίας. Επιπλέον, έχει δώσει λιγοστές εκ βαθέων συνεντεύξεις. Τόσο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όσο και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον, προσέχουν διαρκώς τη δημόσια εικόνα τους.

Η χριστουγεννιάτικη οικογενειακή κάρτα το 2021 έδειχνε το ζευγάρι σε μια χαλαρή πόζα στο ύπαιθρο, στην Ιορδανία, να ακουμπάει το χέρι ο ένας στο γόνατο του άλλου.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει αναφερθεί επίσης στα ετερόκλητα γούστα του στη μουσική -από το αγγλικό συγκρότημα Coldplay ως το αυστραλιανό της hard rock AC/DC.

Παρότι φοίτησε στο κολλέγιο της ελίτ Eton, έγινε οπαδός της Aston Villa, επιλέγοντας τον ποδοσφαιρικό αυτό όμιλο του Μπέρμιγχαμ. «Ήθελα να είμαι οπαδός μιας ομάδας στη μέση της βαθμολογίας γιατί έτσι θα μπορώ να απολαμβάνω περισσότερες στιγμές εναλλαγής συναισθημάτων» είχε αναφέρει.

Το 2006 έγινε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης. Παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της αγγλικής ομάδας αλλά ταυτόχρονα ασχολείται και με πιο «ευγενή» αθλήματα όπως πόλο με άλογα και κυνήγι της πάπιας.

Ο γάμος του με την Κέιτ Μίντλετον

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Σκωτίας St Andrews και η σχέση τους ξεκίνησε όταν εκείνος την πρόσεξε στη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας του πανεπιστημίου, στην οποία εκείνη συμμετείχε. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2011.

Ο Ουίλιαμ έγινε πιλότος ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια ζώντας σε μια αγροικία της επαρχιακής βορειοδυτικής Ουαλίας με την Κέιτ και το πρώτο τους παιδί, τον Τζορτζ. Από εκεί και μετά:

  • Η οικογένεια έπειτα μετακόμισε στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, όπου ο Ουίλιαμ ανέλαβε ρόλο ως πιλότος ιπτάμενου ασθενοφόρου το 2015. Όπως ο ίδιος έχει πει, από τον ρόλο αυτό βίωσε κάποιες τραυματικές εμπειρίες, προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονταν «στο κατώφλι του θανάτου».
  • Το 2017 ο Ουίλιαμ άφησε την δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα βασιλικά του καθήκοντα μεταξύ Λονδίνου και Νόρφολκ, στην βασιλική εξοχική κατοικία του Σάντριγχαμ.
  • Στη διάρκεια του λοκντάουν λόγω της πανδημίας, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι μαζί με την Κέιτ είχαν αναλάβει τις σχολικές υποχρεώσεις των δύο μεγαλύτερων παιδιών τους, του Τζορτζ και της Σάρλοτ, και τα βοηθούσαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με τα μαθηματικά.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον © Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images/Ideal Image

Από τότε που η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να φθίνει ο ρόλος του Ουίλιαμ ενισχύθηκε: Ο αδελφός του Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και ο θείος τους πρίγκιπας Άντριου έχασε τα προνόμιά του λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ. Πλέον, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και αυτός που θα διαδεχτεί τον βασιλιά Κάρολο Γ'. Το πότε θα γίνει αυτό, ο χρόνος θα το δείξει...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice