Αν είσαι προληπτικός, να τι λουλούδια να φυτέψεις φέτος στις γλάστρες σου
10 τρόποι για να διατηρείτε φρέσκα τα λουλούδια στο βάζο
Και μόνο ένα δροσερό, φρεσκοκομμένο λουλούδι μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα.
Δέκα χρήσιμες συμβουλές για να διατηρούνται τα λουλούδια φρέσκα και δροσερά για αρκετές μέρες, μέσα στο βάζο.
Και μόνο ένα δροσερό, φρεσκοκομμένο λουλούδι μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα. Χρώμα, ευωδιά, ζωντάνια, έστω και μικρή επαφή με τη φύση. Είναι ωραίο να έχουμε λουλούδια στα σπίτια, στις βεράντες και στους κήπους μας και αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να τα απολαύσουμε. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα μυστικά για να κρατάμε φρέσκα και όμορφα τα λουλούδια μας:
1. Σόδα.
Αν έχει μείνει λίγη σόδα στο κουτάκι ή στο μπουκάλι με το ανθρακούχο νερό, μην το πετάξετε. Ρίξτε το στο βάζο με τα λουλούδια. Η ζάχαρη που περιέχει θα κάνει τα λουλούδια να αντέξουν περισσότερες μέρες φρέσκα, αλλά θα πρέπει να αλλάζετε καθημερινά και το νερό στο βάζο.
2. Μηλόξυδο.
Θεωρείται το “νέο θαυματουργό συστατικό” για πολλές χρήσεις, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση φρέσκων των λουλουδιών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο. Προσθέστε αυτό το παρασκεύασμα στη σύνθεση των λουλουδιών σας και παρακολουθήστε πώς η φρεσκάδα θα συνεχίζει για μέρες. Φυσικά πρέπει να αλλάζει το νερό κάθε λίγες μέρες για να μη θολώνει και να προσθέτετε κάθε φορά μία νέα δόση από το μείγμα του μηλόξυδου.
3. Ξύδι και ζάχαρη.
Παρόμοια με την προηγούμενη συμβουλή: Η ζάχαρη θρέφει τα λουλούδια και το ξύδι κρατάει μακριά τα βακτήρια. Συνδυασμένα τα δύο, διατηρούν τα λουλούδια σας όμορφα και δυνατά για μέρες. Αναμείξτε μερικές κουταλιές της σούπας ξύδι και ζάχαρης μέσα στο καθαρό νερό του βάζου, ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν και μετά τοποθετήστε τα λουλούδια.
4. Ασπιρίνη.
Δεν βοηθάει μόνο στον πονοκέφαλο αλλά και στη διατήρηση των λουλουδιών. Απλώς θρυμματίστε δυο-τρεις ταμπλέτες ασπιρίνης και προσθέστε τα θρύμματα στο νερό του βάζου, αφήστε τα να διαλυθούν και μετά τοποθετήστε μέσα τα λουλούδια. Τις περισσότερες φορές αυτό κρατάει τα λουλούδια ζωντανά ακόμα και για μία ολόκληρη εβδομάδα. Κι εδώ, βέβαια, πρέπει να αλλάζετε το νερό στο βάζο τακτικά.
5. Μικρή πίεση στο κοτσάνι
Μία “άσκηση” που βοηθάει κυρίως τα τριαντάφυλλα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέζετε με τα δάχτυλα το σημείο όπου τα πέταλα ενώνονται με το κοτσάνι και μετά να το αφήνετε. Επαναλάβετε το για μερικές φορές. Αυτή η κίνηση βοηθάει το οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο λουλούδι και να διατηρηθεί περισσότερο. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι, πριν βάλετε τα τριαντάφυλλα στο βάζο, ότι έχετε τριμάρει λίγο την άκρη στο κοτσάνι τους, για να αντέξουν περισσότερες μέρες.
6. Όχι στον ήλιο.
Το να κρατάτε τα λουλούδια μακριά από το απευθείας φως του ήλιου, τα διατηρεί φρέσκα μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης μην τοποθετείτε τα λουλούδια ακριβώς δίπλα σε παράθυρο.
7. Ψεκασμός με λακ.
Το σπρέι μαλλιών είναι γνωστό ότι βοηθάει τα αποξηραμένα μπουμπούκια λουλουδιών να διατηρηθούν καλύτερα αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι βοηθάει και τα φρέσκα να διατηρηθούν στητά και όμορφα. Κρατήστε ανάποδα ένα μπουκέτο λουλουδιών και ψεκάστε τα άνθη με λακ. Συνεχίστε να κρατάτε το μπουκέτο ανάποδα μέχρι να στεγνώσει το σπρέι και μετά μπορείτε να τα βάλετε στο βάζο με το νερό.
8. Μερικά λεπτά (κέρματα) αρκούν.
Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών σας. Απλώς ρίξτε μερικά μονόλεπτα, δίλεπτα του ευρώ κέρματα μέσα στο βάζο. Ο χαλκός εμποδίζει τους μύκητες να αναπτυχθούν, επιβραδύνοντας τη διαδικασία μαρασμού και δίνοντας μια αίσθηση ότι κάνετε “ευχή” ρίχνοντας τα νομίσματα στο νερό.
9. Τακτικό κλάδεμα.
Μόλις τακτοποιήσετε μία ανθοδέσμη να δείχνει όμορφη μέσα στο βάζο, ίσως είναι ταλαιπωρία να την βγάζετε πάλι από το νερό για να κλαδέψετε τις άκρες των κοτσανιών, αλλά πραγματικά χρειάζεται γιατί αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους. Απλώς κλαδεύετε τις άκρες που αρχίζουν να γίνονται καφέ, όπως και όσα φύλλα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
10. Το κυριότερο: αλλαγή νερού καθημερινά.
Φρέσκο, δροσερό νερό στο βάζο καθημερινά, μειώνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια μέσα στο νερό. Αν έχετε βιταμίνες σε σκόνη για τα λουλούδια, απλώς πασπαλίστε μία μικρή ποσότητα την πρώτη μέρα - και κάνετε το ίδιο κάθε φορά που θα αλλάζετε το νερό του βάζου.