7 εύκολα και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα

Φυτά που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και νερό και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες μοναξιάς

7+3 Ανθεκτικά και εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου για ξεχασιάρηδες και πολυάσχολους

Επειδή απουσιάζετε πολλές ώρες από το σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε μια στρατιά από γλάστρες με εντυπωσιακά φυτά. Απλά πρέπει να επιλέξετε εκείνα που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και νερό και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες μοναξιάς.

Μπορεί να ονειρεύεστε ν’ αποκτήσετε ένα φυτό, ή και πολλά. Να επισκέπτεστε διάφορα φυτώρια και να ελπίζετε μια ημέρα να δείτε το σπίτι σας γεμάτο καταπράσινα φυλλώματα ή λουλούδια. Σας φαντάζει ανέφικτο; Σκεφτείτε ότι ίσως τελικά και να μην είναι, αν φροντίσετε να επιλέξετε συγκεκριμένα φυτά που είναι συμβατά με ένα πολυάσχολο lifestyle. Εκείνα δηλαδή που θα ανεχτούν χωρίς γκρίνια και πεσμένα φύλλα το πρόγραμμά σας και θα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον την γεμάτη καθημερινότητά σας.

7+3 Φυτά μόνα στο σπίτι - Ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου που ευδοκιμούν ακόμα και όταν εσείς λείπετε

1. Κάκτος

Κάκτος © Unsplash

Αν δεν έχετε ασχοληθεί με φυτά στο παρελθόν, θέλετε όμως σήμερα ένα φυτό το οποίο δεν θα σας δεσμεύει και δεν πεθαίνει και εύκολα τότε ο κάκτος αποτελεί ιδανική επιλογή. Οι κάκτοι οι οποίοι αντί για φύλλα έχουν αγκάθια, ανήκουν στα παχύφυτα. Αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύουν νερό μέσα στους ιστούς τους και έτσι επιζούν στις ερήμους σε Αμερική και Αφρική. Δεν θα τα καταφέρουν λοιπόν στο διαμέρισμα;
Survival tips: Τοποθετήστε τον στο σπίτι σε κάποιο σημείο με φως όχι όμως ήλιο. Οι κάκτοι αναπτύσσονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ενώ υπάρχουν και κάποια είδη που βγάζουν και λουλούδια. Καθώς τον χειμώνα πολλοί κάκτοι σταματούν ν’ αναπτύσσονται, προσέξτε το πότισμά τους. Ενώ κατά την ανάπτυξή τους χρειάζονται νερό περίπου 1 φορά την εβδομάδα, τον χειμώνα περιορίστε το. Σίγουρα όμως ελέγξτε το χώμα στη γλάστρα, γιατί επηρεάζονται από την ζέστη του σπιτιού. Προσέξτε να γίνεται σωστή αποστράγγιση καθώς η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να σαπίσει το φυτό.

2. Πόθος

Πόθος © Unsplash

Κατάγεται από την Γαλλική Πολυνησία λέγεται και «κισσός του διαβόλου» (devils ivy) ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου ταιριαστά σε ένα πολυάσχολο lifestyle. Πιο γνωστός –καθώς υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες- είναι ο Golden Pothos. Έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται χρυσαφένιες κηλίδες. Προσφέρει πλούσια βλάστηση ενώ θεωρείται ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τον τοποθετήσετε σε ψηλά ράφια και ν’ απλώσει το γυαλιστερό του φύλλωμα προς τα κάτω.
Survival tips: Τοποθετήστε τον σε ένα σημείο με έμμεσο φως καθώς οι άμεσες ακτίνες του ήλιου κιτρινίζουν τα φύλλα του. Μπορεί όμως και πάλι να παρατηρήσετε κιτρίνισμα των φύλλων αν ποτίζετε συχνότερα από ό,τι χρειάζεται. Τον χειμώνα ποτίστε μια φορά στις δυο εβδομάδες. Αν τύχει να λείψετε περισσότερο καιρό θα παρατηρήσετε επιστρέφοντας ότι στρίβουν τα φύλλα του. Μόλις τον ποτίσετε θα δείτε ότι θα επανέλθει άμεσα.

3. Μονστέρα

Μονστέρα © Unsplash

Η εξωτική μονστέρα με τα μεγάλα και εντυπωσιακά φύλλα αποτελεί εξαιρετική επιλογή καθώς μπορεί και προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε χώρο. Πρόκειται για τροπικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική η οποία έχει αργή ανάπτυξη δίνοντας λίγα φύλλα κάθε χρόνο.
Survival tipsΠροκειμένου να διατηρήσει το καταπράσινο φύλλωμά της αποφύγετε να την τοποθετήσετε σε σημεία με απευθείας ήλιο. Της αρέσει το φως, ενώ όπως θα διαπιστώσετε δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ποτίστε μια φορά στις 2 εβδομάδες τον χειμώνα ενώ από την άνοιξη και μετά ποτίστε μια φορά την εβδομάδα. Αυτό που πάντως σίγουρα χρειάζεται είναι να της χορηγήσετε υγρό λίπασμα την άνοιξη και το καλοκαίρι προκειμένου ν’ αναπτυχθεί περισσότερο και να διατηρήσει τα καταπράσινα φύλλα της.

4. Ζαμιοκούλκας ή Ζάμια

Ζαμιοκούλκας ή Ζάμια και Φίκος Λυράτα © Pixels

Γνωστός και ως ZZ plant, κατάγεται από την Αφρική ενώ θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτει σκουροπράσινα λαμπερά φύλλα και μάλιστα λόγω αυτού του φυλλώματος ονομάζεται και «Πετράδι της Ζανζιβάρης». Στα προτερήματά του υπολογίστε ότι έχει την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα απορροφώντας βλαβερές για τον οργανισμό τοξίνες και ρύπους.
Survival tips: Μπορεί και επιβιώνει και σε έντονο φωτισμό και σε μερική σκιά, όχι όμως σε άμεσο ηλιακό φως. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, υπολογίστε περίπου μια φορά τον μήνα καθώς μπορεί και αποθηκεύει αρκετή ποσότητα νερού στα φύλλα του. Αν πάντως δείτε σκούρες καφέ κηλίδες στις άκρες των φύλλων σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσο πότισμα. Προσοχή αν έχετε κατοικίδια γιατί είναι τοξικό φυτό επικίνδυνο για την υγεία τους.

5. Φίκος Λυράτα

Φίκος Λυράτα © Unsplash

Πρόκειται για τροπικό καλλωπιστικό φυτό το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την συκιά και την μουριά γι’ αυτό και η ονομασία του Fiddle Leaf Fig. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα με μεγάλα καταπράσινα φύλλα ενώ μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο σπίτι –γιατί στον κήπο γίνεται ακόμα ψηλότερος.
Survival tips: Προτιμά την ζέστη και το πολύ φως όχι όμως τον απευθείας ήλιο. Αρχικά, ελέγξτε την επιφάνεια της γλάστρας για να δείτε αν έχει στεγνώσει το χώμα και στη συνέχεια ποτίστε μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι ενώ αφήστε μεγαλύτερα διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καθώς είναι τροπικό φυτό, αγαπά την υγρασία και του αρέσει η ενυδάτωση. Φροντίστε λοιπόν να ψεκάζετε συχνά τα φύλλα του με νερό για να μην ξεραθούν στις άκρες αλλά και να τα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανί (μια φορά τον μήνα) προκειμένου να παραμένει γυαλιστερό το φύλλωμά του.

6. Σανσεβιέρια ή Σανσιβέρια ή Γλώσσα της Πεθεράς

Σανσεβιέρια ή Σανσιβέρια ή Γλώσσα της Πεθεράς © Unsplash

Αν λείπετε μεγάλα διαστήματα ή το σπίτι σας δεν διαθέτει πολύ φως, τότε η ανθεκτική Σανσεβιέρια σας ταιριάζει απόλυτα. Εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του, κατάγεται από την Δυτική Αφρική ενώ είναι γνωστό και σαν snake plant, γλώσσα της πεθεράς, (λόγω των κατακόρυφων-σκληρών φύλλων του) και ξίφος του Αγ. Γεωργίου. Αυτά τα στενόμακρα και χοντρά δερματώδη της φύλλα είναι που την κάνουν ανθεκτική σε συνθήκες ανομβρίας και έτσι δεν είναι απαιτητική σε νερό.
Survival tips: Είτε επιλέξετε κάποιο φωτεινό είτε κάποιο σκοτεινό σημείο εκείνη θα καταφέρει ν’ αναπτυχθεί. Ποτίστε μια φορά τον μήνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίστε κάθε 15 με 20 ημέρες.

7. Κράσουλα ή Κρασούλα ή Jade Plant

Κράσουλα ή Κρασούλα ή Jade Plant © Unsplash

H Kράσουλα ή Kρασούλα, είναι γνωστή και αγαπητή σε όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχές του Feng Shui, θεωρείται ότι προσελκύει τύχη και πλούτο, γι’ αυτό και μπορεί να την συναντήσετε και με την ονομασία lucky plant ή money tree. Κατάγεται από την Νότια Αφρική και την Μοζαμβίκη και ενώ το γένος της περιλαμβάνει περίπου 200 είδη, το πιο δημοφιλές είναι το jade plant (φυτό νεφρίτης) ή Crassula ovata (όπως είναι η επίσημη ονομασία της). Ανήκει στα παχύφυτα κάτι που σημαίνει ότι στα στρογγυλά και παχιά της φύλλα που θυμίζουν νομίσματα συγκρατεί το νερό. Στα τέλη του χειμώνα θα δείτε στο φύλλωμά της να εμφανίζονται και μικροσκοπικά ροζ ή λευκά λουλούδια.
Survival tipsΤης αρέσουν τα φωτεινά σημεία στο σπίτι ενώ θέλει αραιό πότισμα. Ποτίστε κάθε 2 εβδομάδες το φθινόπωρο και ακόμη λιγότερο τον χειμώνα. Αυξήστε σε μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και ανάλογα πάντα την θερμοκρασία. Απομακρύνετε τα αποξηραμένα λουλούδια της για να τονώσετε το φύλλωμα και κλαδέψτε την στις αρχές του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Τέλος, 3 ακόμα φυτά εσωτερικού χώρου

  1. Αγλαόνημα
  2. Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης
  3. Δράκαινα
Αγλαόνημα, Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης, Δράκαινα © Unsplash